Korea's willen nucleaire gesprekken hervatten

Noord- en Zuid-Korea zijn overeengekomen weer om de tafel te gaan zitten om te praten over nucleaire ontwapening. Na meer dan een jaar van confrontatie en toenemende dreigementen noemen diplomaten het akkoord een doorbraak.

Toponderhandelaars van beide landen spraken vrijdag van een constructieve sfeer tijdens de gesprekken. Het was de eerste bijeenkomst sinds 2008, toen internationale onderhandelingen over beëindiging van het Noord-Koreaanse nucleaire wapenprogramma spaak liepen nadat het land een langeafstandsraket had gelanceerd.

Mogelijk betekent het akkoord een langverwachte ommezwaai, waar vooral Amerikaanse en Aziatische diplomaten op uit zijn sinds Seoul de schuld van twee aanvallen, waarbij vorig jaar vijftig Zuid-Koreanen omkwamen, bij Pyongyang legde.

Sinds de laatste gespreksronde heeft Noord-Korea een tweede nucleaire test uitgevoerd en daarnaast een uraniumverrijkingsinstallatie onthuld, waarmee het land op een andere manier atoombommen kan produceren.

In recente dreigementen van Noord-Korea in de richting van de conservatieve regering van de zuiderburen beloofde het communistische land terug te slaan vanwege afbeeldingen van Noord-Koreaanse leiders die Zuid-Koreaanse militairen gebruiken bij schietoefeningen. De schietschijven met afbeeldingen van de Kim-'dynastie' werden overigens vorige maand ongewenst verklaard door Zuid-Korea.

Desondanks heeft Noord-Korea aangegeven wel weer te willen terug keren naar het zeslandenoverleg - met naast Zuid-Korea de Verenigde Staten, Rusland, Japan en China - dat in het verleden het pad effende voor voedselhulp aan het arme land. Zuid-Korea wilde eerst excuses voor de aanvallen voordat het weer wil praten.

"We zijn overeengekomen ons in te spannen om het zeslandenoverleg snel te hervatten", zei Ri Yong Ho van Noord-Korea in Indonesië tijdens een Asean-bijeenkomst. Zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Wi Sung-lac beaamde dat en sprak van een 'nuttig' gesprek.

De Europese Unie gaf vorige maand aan voor tien miljoen euro aan voedselhulp naar Noord-Korea te sturen. Het land kampt met een dramatisch mislukte oogst en mede als gevolg daarvan met een ernstig voedseltekort. De voedselhulp is bedoeld om de levens te redden van minstens 650 duizend mensen.


Korea's willen nucleaire gesprekken hervatten (Foto: Novum)