Uitzonderlijk weinig uitvallers Vierdaagse

Het percentage deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat voortijdig is afgehaakt was sinds 1968 niet meer zo laag als dit jaar. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie vrijdag. De laatste dag van de 95e editie van de Vierdaagse is uitgelopen door 38.422 wandelaars. In totaal vielen op de vierde dag nog 174 deelnemers uit.

Het aantal mensen dat voortijdig uitviel, komt hiermee over vier dagen uit op 2894, zeven procent. Dat het aantal afvallers dit jaar zo laag ligt, komt volgens de woordvoerder onder meer door het weer. "Alles zat mee. We hadden dit jaar geen last van de vogelgriep en ander onheil. En het weer was ideaal. Vooraf was er nog enige zorg over mogelijke regenval, maar afgezien van een paar kleine buitjes hebben we daar geen last van gehad."

De Brit Simon Brownlee was vrijdagochtend rond 09.30 uur de eerste die gladiolen in ontvangst mocht nemen. Ook in eerdere jaren kwam hij als eerste over de finish.

De wandelaars werden vrijdag op de Via Gladiola feestelijk onthaald door duizenden toeschouwers. Onder degenen die de eindstreep haalden, bevonden zich de jongste wandelaartjes van 11 en 12 jaar, de oudsten van 89 jaar en wandelaars die het vaakst deelnamen aan de Vierdaagse, meer dan zestig keer.

De laatste wandelaars passeerden rond 18.00 uur de eindstreep en sleepten daarmee net als alle andere deelnemers hun Vierdaagsekruis in de wacht.


Uitzonderlijk weinig uitvallers Vierdaagse (Foto: Novum)