Scott: publiek moet zich de pleuris schrikken

Ridley Scott wil dat zijn nieuwe film Prometheus zijn engste film ooit wordt. "Ik wil dat jullie je helemaal de pleuris schrikken", zei de Engelse regisseur donderdag tijdens de strip- en filmbeurs Comic-Con via satellietverbinding tegen de bezoekers, schrijft het Britse filmblad Empire. Met Prometheus vertelt Scott het verhaal achter Alien, zijn film uit 1979.

De 73-jarige filmmaker benadrukt wel dat Prometheus niet een simpele prequel wordt van Alien. "Deze film heeft voor ongeveer één procent het DNA van Alien, voor de rest is het een heel nieuw verhaal." Het verhaal gaat over een ruimtemissie die een beschaving ontdekt waarin zeer onbeschaafde dingen plaatsvinden.

Op de vraag waarom hij nu pas, na ruim dertig jaar, terugkeert naar het sciencefictiongenre, heeft Scott een simpel antwoord. Hij had het te druk met andere films. "Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat er in de eerste Alien-film iets zit wat niemand ooit verder heeft uitgewerkt, een onbeantwoorde vraag. Dat is de focus van deze film. Als je hem gezien hebt, begrijp je wat ik bedoel."

In de vertoonde fragmenten van de film zijn enkele sterke vrouwen te zien die aan de missie deelnemen. Zo is Millennium-actrice Noomi Rapace van de partij en drukt Charlize Theron zich naakt op. Rijst meteen de vraag of de film een leeftijdskeuring voor 12 jaar of 16 jaar krijgt.

"Ik heb twee versies die ik aan de studio kan laten zien", zegt Scott. "Je bent wel gek als je dat niet doet. We bekijken de gehele film en besluiten dan wat we doen. Maar die naakte push-ups zitten er zeker in."


Eerste beeld van Prometheus