Opnieuw stapt politiechef Londen op

De plaatsvervangend hoofdcommissaris van de Londense politie, John Yates, is maandag opgestapt. Zijn vertrek hangt samen met het afluisterschandaal rond de opgeheven schandaalkrant News of the World.

Twee jaar geleden besloot Yates een politieonderzoek naar vermoedelijke afluisterpraktijken bij de krant niet te heropenen, omdat hij hier onvoldoende grond toe zag. De afgelopen weken zei hij herhaaldelijk deze beslissing te betreuren.

Yates gold als zeer betrouwbare politieman en kreeg om deze reden de meest delicate zaken toegewezen. Maar zijn imago liep vorige week een deuk op toen hij door een Lagerhuiscommissie werd ondervraagd over zijn beslissing het politieonderzoek niet te heropenen.

Zondag diende de Londense hoofdcommissaris Paul Stephenson zijn ontslag al in. Hij treedt af vanwege zijn banden met een voormalig medewerker van News of the World.

Ondertussen deelde het ministerie van binnenlandse zaken mee dat een speciale toezichthouder eventuele corruptie bij de politie zal onderzoeken. Deze toezichthouder zei berichten te hebben ontvangen dat vier hoge figuren binnen de politiemacht misstanden hebben begaan, onder wie Stephenson en Yates. De twee andere personen werden niet bij naam genoemd.


Opnieuw stapt politiechef Londen op (Foto: Novum)