'Carmageddon' bij LA valt vooralsnog mee

Het 'carmageddon' bij Los Angeles waar mensen op Twitter gekscherend voor waarschuwden valt vooralsnog reuze mee. Dit weekeinde is een belangrijke verkeersader in Zuid-Californië wegens wegwerkzaamheden over een afstand van zestien kilometer voor 53 uur afgesloten. De vraag was of het van auto's afhankelijke Zuid-Californië in staat is een weekeinde af te zien van zijn verslaving.

Zaterdag bleef een verkeersinfarct uit. Men had de dreigende waarschuwingen duidelijk ter harte genomen en het bleef ongewoon rustig op de wegen. De autoriteiten zijn nu echter bang dat veel mensen zondag alsnog de auto zullen pakken omdat ze, gezien het uitblijven van problemen op zaterdag, denken dat het allemaal wel losloopt met de voorspelde chaos.

De bevolking van Zuid-Californië is maandenlang bestookt met waarschuwingen en van overheidswege werd ook van alles gedaan om problemen voor te zijn. Zo moesten artsen en verpleegkundigen dit weekeinde in ziekenhuizen overnachten, was een centrum voor noodhulp ingericht en was de inwoners van Zuid-Californië dringend geadviseerd thuis te blijven en voedsel in te slaan.

De Interstate 405 verbindt het gebied ten noorden en ten zuiden van de Santa Monica Mountains met elkaar en alom werd gevreesd voor chaos op de andere wegen in Zuid-Californië. Doorgaans maken in een weekeinde in juli zo'n half miljoen auto's gebruik van de snelweg.

Er waren ook reële zorgen over de openbare veiligheid. In verband daarmee zijn landingsplatformen voor helikopters beschikbaar gesteld voor reddingshelikopters en is extra brandweer- en paramedisch personeel ingezet.

De afsluiting van de weg is noodzakelijk om de vijftig jaar oude Mulholland-brug te vervangen en zo het wegdek daar te verbreden. Automobilisten grapten al langer dat 405, het nummer van de snelweg, in feite een afkorting is voor 'verkeer dat niet sneller dan 4 of 5 kilometer per uur rijdt'.

Veel bedrijven maken dankbaar gebruik van de situatie. Een helikopterbedrijf bood vluchten naar het centrum en de luchthaven van Los Angeles aan voor honderdvijftig dollar en veel hotels, restaurants en bioscopen gaven dit weekeinde fikse kortingen. Een fitnessinstructeur gaf lessen 'carmagoddon-yoga' voor gestresste automobilisten en een bekende dermatoloog gaf 25 procent korting op botox-injecties. "In plaats van vast te zitten op de snelweg en niets te kunnen doen, kun je ook bij mij komen en mooier worden", aldus Arnold Klein, eens de dermatoloog van wijlen Michael Jackson. Anderen namen de gelegenheid te baat om grote fietstochten en buurtfeesten te organiseren.


'Carmageddon' bij LA valt vooralsnog mee (Foto: Novum)