Nederlandse agenten in Rwanda voor genocidezaak

Vijf Nederlandse politiemensen zijn in Rwanda voor een onderzoek naar verdachten die misdaden hebben gepleegd tijdens de genocide in het Afrikaanse land in 1994. "Het team is hier om getuigen te horen over twee dozijn verdachten die in Nederland wonen", zei Jean Bosco Siboyintore, hoofd van de Rwandese eenheid die genocideverdachten opspoort, tegen het Franse persbureau AFP.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil het bericht niet bevestigen. "Als het klopt, is het een lopend strafrechtelijk onderzoek, en daar doen we geen mededelingen over", zegt een woordvoerder.

Rwanda heeft een lijst naar Nederland gestuurd met daarop ruim twintig verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de volkerenmoord, voegde Siboyintore daaraan toe. "We zijn met de Nederlanders overeengekomen dat ze mensen naar Rwanda zouden sturen om de zaak zelf te onderzoeken. Ze voeren hun onderzoek onafhankelijk uit. "

Een van de beschuldigden is de 64-jarige Yvonne Basebya. Deze vrouw van een voormalige parlementariër wordt verdacht van genocide en het aanzetten daartoe. Ze zou een lijst met mensen uit haar toenmalige woonomgeving in de Rwandese hoofdstad Kigali hebben gemaakt die moesten worden vermoord. Hiervoor is ze in 2007 bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld door een Rwandese rechtbank

Vorige week veroordeelde het Rwanda-tribunaal in Den Haag de Rwandese asielzoeker Joseph M. tot een levenslange gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat de 43-jarige M. zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdrijven tijdens de genocide in Rwanda in 1994. Hij is verantwoordelijk voor een aanval op een kerk waar Tutsi's hun toevlucht hadden gezocht. Honderden van hen werden 'vrijwel letterlijk afgeslacht'.

Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door milities.