Levenslang voor Argentijnse ex-militairen

Twee Argentijnse ex-militairen zijn donderdag veroordeeld tot levenslang wegens schending van de mensenrechten. Zij werden schuldig bevonden aan moord, ontvoering en marteling in de El Vesubio-gevangenis, een van beruchtste gevangenissen in de tijd dat de militaire junta over Argentinië regeerde.

Maar weinig van de 2500 politieke gevangenen overleefden de El Vesubio-gevangenis. De gevangenis in La Matanza, een voorstad van de hoofdstad Buenos Aires, werd gerund door het leger. "De gevangenen kregen een kap over het hoofd en werden aan elkaar vastgeketend. De bewakers gaven ze nauwelijks iets te eten", aldus Rodrigo Borda, een advocaat van het Centrum voor Sociale en Juridische Studies, dat de vervolging van misdaden die zijn begaan tijdens het bewind van de junta nauwkeurig bijhoudt.

Voormalig generaal Hector Gamen en kolonel Hugo Pascarelli kregen donderdag levenslang. Vijf anderen, voormalig gevangenisbewakers Ramon Erlan, José Maidana, Roberto Zeolitti, Diego Chemes en Ricardo Martinez, werden schuldig bevonden aan het martelen van politieke gevangenen en kregen celstraffen van 18 tot 22 jaar.

Getuigen hebben verklaard dat de baas van de strafinrichting, kolonel Pedro Alberto Duran, geregeld vrouwelijke gevangenen verkrachtte en hen dwong met hem samen te leven. Duran is ook aangeklaagd, maar overleed in juni. De rechtszaak tegen Duran en de zeven anderen ging in februari van start. De verdachten stonden terecht voor in totaal 156 gevallen van schending van de mensenrechten.

Nadat in 2005 het Argentijnse Hooggerechtshof had bepaald dat militairen niet konden worden gevrijwaard van rechtsvervolging, werden tientallen onderzoeken opgestart naar de misdaden die tijdens de 'vuile oorlog', die van 1976 tot 1983 werd gevoerd, werden begaan. Veel van deze zaken naderen nu hun einde.

De vuile oorlog kostte aan dertienduizend mensen het leven. In totaal worden er 807 mensen vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid, meldde de Argentijnse regering in mei. Tot mei waren er slechts 202 mensen veroordeeld. Veertig personen zitten in de cel, nadat al hun beroepsmogelijkheden waren uitgeput. Het tempo waarin de rechtszaken verloopt is veel mensenrechtenadvocaten en regeringsfunctionarissen een doorn in het oog.