Q-koortsvaccinaties ver achter op schema

Het vaccineren van geiten tegen Q-koorts ligt ver achter op schema. Twee weken voor de einddatum van de vaccinatiecampagne heeft slechts 32 procent van de professionele geiten- en schapenhouders hun dieren laten inenten. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) maakt zich ernstige zorgen hierover, schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer.

Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten, willen Bleker en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overwegen genomen Q-koortsmaatregelen te versoepelen. Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en geldt een uitbreidingsverbod. Ook moeten dieren die net zijn bevallen worden afgeschermd.

Het vaccineren van geiten en schapen op melk- en fokbedrijven is net als vorig jaar verplicht voor deze ondernemingen en moet voor 1 augustus zijn afgerond. Bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, hebben tot 1 januari de tijd. Van deze ondernemingen heeft nog maar veertien procent de dieren laten inenten.

Bij de bedrijven waar de vaccinaties niet op tijd zijn geregeld, gaat de Voedsel en Waren Autoriteit die op rekening van de geitenhouder alsnog verrichten. Dat kan een bedrijf met duizend dieren zevenduizend euro kosten.


Q-koortsvaccinaties ver achter op schema (Foto: Novum)