Directeur Muziekgebouw 'verbijsterd' over vertrek

De voormalig directeur van het Muziekgebouw aan 't IJ Tino Haenen is verbijsterd dat hij moest opstappen. "Het is een beslissing van de raad van toezicht. En ik ben het daar niet mee eens", zegt Haenen donderdag in de Volkskrant.

In een verklaring van de Amsterdamse organisatie woensdag stond dat het besluit 'in goed overleg' was genomen. Nu blijkt dat het besluit eenzijdig was. Het muziekcentrum wil een directeur met meer cultureel ondernemerschap. Beide partijen hebben een advocaat ingeschakeld.

Marieke Schoenmakers van de raad van toezicht zegt in dezelfde krant dat de leden het 'heel vervelend' vinden, maar dat ze 'deze stap moeten zetten'. De raad wil zich voorbereiden op de bezuinigingen van het rijk en de gemeente Amsterdam door meer eigen inkomsten te genereren. Het Muziekgebouw aan 't IJ is een van de meest toonaangevende centra voor hedendaagse klassieke muziek in Nederland. De 54-jarige Vlaming Haenen werd in 2008 als directeur aangesteld. De zakelijk directeur van het Muziekgebouw, Boudewijn Berentsen, neemt de taken van Haenen voorlopig waar.