Schultz onderzoekt vervanging CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft zijn zaakjes nog altijd niet op orde. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) werkt de mogelijkheid een vervangende organisatie op te zetten daarom verder uit. Dat schrijft de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz stelde begin dit jaar dat bij het CBR ingrijpende veranderingen moeten worden doorgevoerd om de organisatie weer gezond te maken. Het CBR kwam de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege wantoestanden. Zo bleek de administratie van het bureau een chaos en is er gedoe met wachttijden.

Uit een onderzoek naar de situatie bleek begin dit jaar dat het CBR 'zeer moeizame arbeidsverhoudingen' kent. Ook heeft het intern toezicht gefaald, waardoor de financiën in gevaar kwamen. Dat kwam vooral omdat de pensioenregeling van het CBR 'onbeheersbaar' was geworden.

De minister wilde aanvullende maatregelen gaan treffen als in juni zou blijken dat de geboekte vooruitgang te gering was. Volgens Schultz zijn veel zaken inmiddels wel verbeterd. "Er zit tempo in de veranderingen en op veel punten wordt daadwerkelijk vooruitgang geboekt."

Aangezien er echter nog altijd geen overeenstemming is over een versoberde pensioenregeling, wordt nog altijd niet geheel voldaan aan de voorwaarden van Schultz. De minister gaat daarom praten met publieke en private organisaties. "Het heeft mijn voorkeur om het CBR voort te laten bestaan, maar dan zal wel aan mijn voorwaarden moeten zijn voldaan." Schultz komt in oktober met haar definitieve oordeel.