Boetes voor niet waarschuwen voor EHEC-kiemen

Twee groentehandelaren hebben boetes gekregen omdat ze afnemers niet tijdig hebben gewaarschuwd met EHEC besmette groenten uit de handel te nemen. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de bedrijven door hun nalatigheid de voedselveiligheid mogelijk in gevaar gebracht.

Uit controles van de VWA bleek dat de besmette rode bietenscheuten waarschijnlijk niet bij de consument zijn beland. Supermarkten en restaurants hebben de kiemgroente weggegooid.

De VWA riep eerder deze maand op rode bietenscheuten uit de handel te halen. De groentehandelaren zijn dan verplicht hun afnemers te waarschuwen. Daags na de oproep bleek bij een controle dat twee handelaren hun klanten niet hadden geïnformeerd.

Hoe hoog de boetes zijn die de bedrijven krijgen, is nog niet exact bekend. Het bedrag varieert tussen 525 tot 4500 euro per overtreding. De boete hangt onder meer af van de grootte van het bedrijf en eventuele eerdere overtredingen.

De rode bietenscheuten, die als garnering worden gebruikt, waren overigens niet besmet met de EHEC-variant die in Duitsland tientallen levens eiste. Het ging vermoedelijk om een minder gevaarlijke soort.


Boetes voor niet waarschuwen voor EHEC-kiemen (Foto: Novum)