Verhagen begrijpt vrees buitenlanders

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vindt de vrees van Nederlanders voor buitenlandse invloeden 'begrijpelijk' en 'terecht'. De minister vindt dat het CDA meer moet luisteren naar mensen die zeggen dat buitenlanders Nederland blijvend veranderen en dat 'buitenlandse producten' ook een 'buitenlandse ziekte' met zich kunnen meebrengen.

Verhagen doet zijn uitspraken dinsdagavond in een toespraak die in handen is van NRC Handelsblad. Niet eerder verbond Verhagen zich zo expliciet aan het gedachtegoed van de PVV, schrijft de krant. Hij zegt wel dat het 'een illusie is te denken dat een hek om Nederland alles oplost en dat we kunnen wegkruipen achter de dijken'.

De partij zit zonder leider sinds oud-premier Jan Peter Balkenende vertrok. De nieuwe partijvoorzitter Ruth Peetoom gaat werken aan vernieuwing van de partij en moet een nieuwe koers uitstippelen die de partij toekomstbestendig moet maken. Een zogeheten strategisch beraad denkt mee over de nieuwe politieke koers.

Verhagen vindt het verder terecht dat mensen bezorgd zijn dat kerken worden vervangen door moskeeën, dat immigranten Nederlandse werknemers te snel af zijn of dat nieuwkomers zich niet aanpassen.

"We moeten die zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden", zegt Verhagen. "Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA." Verhagen zegt het populisme niet te omhelzen, maar niet blind te willen zijn 'voor de voedingsbodem ervan'. Verhagen vindt dat CDA-politici weer meer tussen de mensen moeten gaan staan.

Het CDA heeft de laatste vier verkiezingen verloren en bezet nu nog 21 Kamerzetels. In de peilingen schommelen de christendemocraten tussen de twaalf en zestien zetels.


Verhagen begrijpt vrees voor invloed buitenlanders (Foto: Novum)