Inwoners Christchurch worden uitgekocht

Nieuw-Zeeland gaat duizenden inwoners van de stad Christchurch uitkopen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse regering donderdag gezegd. Het gaat om mensen wier huizen en de grond waar ze op staan zo verwoest zijn door de aardbeving in februari dat deze gebieden niet meer bewoonbaar zijn.

Christchurch werd in september en februari getroffen door aardbevingen, waarvan die in februari met een kracht van 6.3 de meeste schade veroorzaakte. Bij de natuurramp kwamen 181 mensen om het leven en werden grote delen van de stad verwoest.

Volgens de regering is de regeling tot dusver bedoeld voor ongeveer vijfduizend mensen. De toekomst en bewoonbaarheid van nog eens tienduizend huizen wordt momenteel bestudeerd. De kosten voor de eerste vijfduizend mensen worden door de regering geschat op omgerekend ruim 347 miljoen euro.

De totale kosten van de aardbevingen komen uit op meer dan 10,4 miljard euro, zo'n acht procent van het bruto binnenlands product van Nieuw-Zeeland, aldus premier John Key. Hij trok de vergelijking met orkaan Katrina die in 2005 de Verenigde Staten trof. De kosten van Katrina kwamen neer op ongeveer een procent van het bbp van de VS.

Key zei dat de inwoners van Christchurch, dat nog geregeld getroffen wordt door naschokken, het de afgelopen maanden moeilijk hebben gehad. "De mensen willen weten wat de toekomst in petto heeft. Ze hebben zoveel doorstaan en hebben zo'n weerbaarheid getoond." Key benadrukte dat het besluit om mensen uit te kopen niet betekent dat er een einde komt aan de hulp voor Christchurch. "De regering blijft zich inzetten voor de wederopbouw van Christchurch", aldus Key.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft Christchurch in vier gebieden opgedeeld: rood, oranje, wit en groen. In de rode gebieden moeten huizen worden gesloopt en is de grond voorlopig te instabiel voor wederopbouw. In de oranje gebieden sneuvelen de huizen ook, en wordt het land vrijgemaakt. De witte gebieden worden nog bestudeerd en in de groene gebieden kunnen inwoners beginnen met reparaties en wederopbouw.


Inwoners Christchurch worden uitgekocht (Foto: Novum)