Meisje van 16 heeft al 3 kinderen

Tinka Angelova heeft het er maar druk mee. Hoewel het Bulgaarse meisje nog maar 16 jaar jong is, heeft ze al drie kinderen op de wereld gezet.

Het meisje, dat met haar 25-jarige echtgenoot in een veeboerderij in Saedinenie woont, is vorige maand voor de derde keer bevallen. Tinka en haar man hebben verder nog een dochter van 2 en een zoon van 1 jaar.

Het meisje ontmoette haar man op haar dertiende. Ze werd gedwongen haar school te verlaten om een jaar later te trouwen. Ofschoon de minimumleeftijd om in Bulgarije te trouwen en seks te hebben 16 jaar is, knijpen veel ambtenaren in plattelandsgebieden een oogje dicht uit angst dat het hen stemmen gaat kosten.

De tienermoeder is stokongelukkig. Ze lacht vrijwel nooit, en mist haar vriendinnetjes en spelen. "Ik leef voortdurend in angst", vertelt Tinka. "Ik ben bang dat ze mijn kinderen afnemen en in een pleeggezin stoppen. Toen ik op mijn dertiende zwanger raakte, waren mijn ouders niet blij. Ik wilde net als ieder kind spelen, ik mis mijn vriendinnetjes."

Hoewel het echtpaar strafbare feiten heeft gepleegd, is het moeilijk tienermoeders aan te pakken. Het wordt beschouwd als traditie en cultuur en niet als een misdaad. Toch denkt men dat het slechts een kwestie van tijd is tot overtreders daadwerkelijk gevangenisstraf tegemoet kunnen zien.