Griekenland vervangt minister van Financiën

De Griekse premier George Papandreou heeft vrijdag bij de herschikking van zijn kabinet minister van Financiën George Papaconstantinou vervangen door Evangelos Venizelos. De herschikking is onderdeel van een poging de wijdverbreide woede over de stevige bezuinigingen te dempen.

De benoeming van Venizelos, die in het vorige kabinet minister van Defensie was, werd vrijdag door een woordvoerder bekendgemaakt. Papaconstantinou schuift door naar het ministerie van Milieu.

De Griekse economie verkeert in zwaar weer en het land heeft bij het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie moeten aankloppen voor een noodlening van 110 miljard euro. Voorwaarde voor deze lening is dat er stevig wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven.

De 50-jarige Papaconstantinou leidde de onderhandelingen over de noodlening. Hoewel hij wordt gerespecteerd door zijn Europese collega's, kreeg hij felle kritiek van de Griekse bevolking en van andere ministers vanwege de strenge bezuinigingsmaatregelen. Daarnaast werd hij bekritiseerd omdat Griekenland een aantal fiscale doelen niet wist te realiseren, waardoor de uitbetaling van de noodlening in gevaar kwam.

Papaconstantinou en Papandreou hebben benadrukt dat Griekenland geen andere optie heeft dan strenge bezuinigingen. Als deze niet worden doorgevoerd, gaat het land ten onder aan de enorme schuldenlast. De Grieken zijn echter woedend en gaan al weken de straat op. Ook binnen de eigen socialistische Pasok-partij rommelt het. Twee parlementariërs gaven donderdag hun zetel op.

Papandreou heeft geprobeerd de rebellie te bezweren door met de oppositie overleg te voeren over een regering van nationale eenheid. Deze gesprekken zijn echter op niets uitgelopen. De herschikking van het kabinet was daarop zijn volgende stap. Papandreou wil nu het parlement vragen om het vertrouwen in de regering uit te spreken.


Griekse premier vervangt minister van financiën (Foto: Novum)