Massale protesten in Jemen

Honderdduizenden Jemenieten zijn dinsdag de straat opgegaan om te eisen dat de familie en naaste medewerkers van president Ali Abdullah Saleh worden berecht. In bijna alle grote steden van het land werd gedemonstreerd. Het waren de grootste protesten sinds Saleh bij een aanval op zijn paleis gewond raakte en naar Saudi-Arabië uitweek om te worden behandeld.

In Jemen is nog altijd een machtsstrijd gaande tussen bondgenoten van de president en stammen die eisen dat er na bijna 33 jaar een einde komt aan diens bewind. Na het vertrek van Saleh nam Abed Rabbo Mansour Hadi zijn taken over. Tienduizenden jonge mensen verzamelden zich dinsdag voor diens huis - dat beschermd wordt door elitetroepen onder bevel van de zoon van Saleh - en zwoeren daar te blijven totdat hun eisen worden ingewilligd.

Behalve zoon Ahmed, die de speciale troepen en de Republikeinse Garde leidt, zijn nog talrijke andere figuren uit de naaste kring rond Saleh op hun post gebleven. Welke rol Hadi precies vervult is onduidelijk, maar hij heeft gesproken met de oppositie, wat doet vermoeden dat hij enig grondwettig gezag uitoefent.

Saleh wordt behandeld in Riyad, samen met enkele leden van zijn regering die eveneens gewond raakten. In de Saudische hoofdstad zijn ook de ministers van buitenlandse zaken van de Golf Samenwerkingsraad bijeengekomen, om opnieuw hun plan voor een uitweg uit de crisis van stal te halen. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië proberen de regeringspartij te bewegen het plan van de GCC te aanvaarden, waarbij Saleh de macht zou overdragen aan de vicepresident, waarna een eenheidsregering binnen twee maanden verkiezingen zou organiseren. Saleh stemde drie keer in met het plan, maar krabbelde even zo vaak op het allerlaatst terug.

Gamal bin Omar, de gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, arriveerde dinsdag voor overleg met Hadi in Sanaa, zijn derde bezoek aan Jemen sinds de onrust in februari begon.

Het is de vraag of de betogers zich erbij neerleggen dat Hadi de macht overneemt. Sommige in de menigte voor diens huis riepen dat hij 'juridisch en moreel verantwoordelijk is voor eventuele misdaden van Salehs zonen of overblijfselen van het regime'.

Er waren soortgelijke demonstraties in Hadramawt, Hodeida, Ibb, Damar en Saada. In Taiz, de een na grootste stad van Jemen, kwam het tot botsingen met eenheden van de Republikeinse Garde die het presidentiële paleis van die stad bewaakten. Er snelden enkele ambulances naar toe, maar over gewonden werd niets gemeld.


Massale protesten in Jemen (Foto: Novum)