Pinksterspits komt vroeg op gang

Het verkeer stond vrijdagmiddag al vroeg vast. Rond 16.30 uur stonden er 48 files met een totale lengte van 200 kilometer, meldt de VerkeersInformatieDienst. Het drukst was het rond 17.00 uur met 257 km file, onder meer door enkele ongelukken.

Rond 18.00 uur stond er nog ruim 200 kilometer file op de snelwegen. Normaal is de avondspits dan al flink afgenomen.

Vakantie- en recreatieverkeer zorgden voor lange files richting Zeeland. En ook richting België was het druk. In het zuiden van het land ontstond 20 kilometer door een ongeval op de A2 rond Eindhoven. In de regio Den Haag was het druk door een ongeval op de A4 richting Delft. Bij het Ringvaartaquaduct hield een ongeluk twee rijstroken afgesloten. Dit veroorzaakte 15 kilometer file.

Er was al voorspeld dat de spits van vrijdagavond vanwege het lange pinksterweekeinde een stuk drukker uitvalt dan normaal. De ANWB verwachtte zeker 400 kilometer file in de avondspits, maar dat werd niet gehaald. Maandag wordt volgens de bond een dag vol files.

Vorig jaar stond op de vrijdag voor Pinksteren 450 kilometer file. Toen gingen ongeveer 800.000 Nederlanders op een korte vakantie. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dit jaar evenveel vakantiegangers. Dit jaar gaan naar verwachting meer mensen op vakantie in eigen land, omdat Pinksteren dichter bij de zomervakantie valt.