Premier: onderwijs absolute prioriteit

Het is voor Mark Rutte (VVD) 'persoonlijk een absolute prioriteit' dat de kwaliteit van het onderwijs omhooggaat. Dat zei de premier dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Rutte moest van D66-fractieleider Alexander Pechtold opheldering geven over het maandag gepubliceerde rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse onderwijsprestaties. Daaruit bleek dat het dalende niveau van het Nederlandse onderwijs op lange termijn leidt tot economische schade. Vooral de achteruitgang van het wiskundeonderwijs is zorgelijk, aldus de onderzoekers.

Pechtold eiste dat de premier zich persoonlijk zou inzetten om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling wordt gekeerd. Ook eiste hij dat de komende jaren verdere bezuinigingen op het onderwijs achterwege blijven.

Het is van het 'allergrootste belang' dat de kwaliteit van het onderwijs op niveau blijft, antwoordde Rutte. En het kabinet is al een half jaar bezig om de aanbevelingen van het CPB uit te voeren, stelde hij. Zo wordt de positie van de leraren versterkt en komt er meer aandacht voor de betere leerlingen. Ook krijgt de kwaliteit van de bestuurders 'alle aandacht' en moet de 'focus' terug naar kernvakken en examinering, aldus Rutte.

Rutte garandeerde echter niet dat in de toekomst niet meer wordt bezuinigd op het onderwijs. "Garantie geef je alleen op stofzuigers." Wel is het zijn 'politieke inzet' om extra bezuinigingen te voorkomen. "Daar sta ik voor."