Overlast eikenprocessierups op hoogtepunt

De eikenprocessierups heeft zich nog nooit zo snel ontwikkeld. Vanwege het warme, droge en zonnige weer zijn de rupsen nu al op het toppunt van hun overlast. De overlastperiode gaat bovendien langer duren dan normaal, meldt het Eikenprocessierups Kenniscentrum vrijdag op natuurbericht.nl.

De rups is er dit jaar vanwege het warme voorjaar vroeg bij. Begin april kwamen de eerste eipakketjes uit en sinds begin mei zorgen de diertjes voor overlast. Vorig jaar zorgden de rupsen pas eind mei voor problemen.

Eikenprocessierupsen kunnen bij mens en dier voor gezondheidsproblemen zorgen. Ze scheiden haartjes af die irritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken. Normaal gesproken komen de eitjes eind april, begin mei uit en vervolgens vervellen de rupsen een paar keer. Totdat ze zich in juli tot nachtvlinder omvormen, zorgen de rupsen voor overlast.

Volgens deskundigen van het kenniscentrum beginnen de rupsen zich op sommige plaatsen zelfs al te verpoppen. Als het mooie weer aanhoudt, verwachten ze dat de eerste vlinders vanaf eind juni uitvliegen. Dat is volgens de experts extreem vroeg, normaal gebeurt dat pas een maand later.

Tot nu toe was 2007 het jaar waarin de rupsen zich het snelst ontwikkelden.


Overlast eikenprocessierups op hoogtepunt (Foto: Novum)