'Kind rokende ouder doet rokende ouder na'

Kleuters bieden hun leeftijdgenoten sneller namaaksigaretten aan in een spel als hun ouders ook roken. Dat concludeert de orthopedagoge Rebecca de Leeuw in een onderzoek waarop zij volgende maand promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bij haar onderzoeken werd kinderen tussen de 4 en 8 jaar eerst gevraagd of hun ouders roken. Vervolgens werden ze alleen in een speelhoek met een kinderkeukentje en een eethoek gezet. Ze moesten doen alsof ze groot waren en gaan koken en eten. In de speelhoek lag ook een pakje nepsigaretten. Overigens niet van chocolade, omdat dat de verleiding zou kunnen vergroten.

De kinderen met rokende ouders deden drie keer zo vaak alsof zij een sigaret rookten dan de kinderen van niet-rokers. In een tweede studie speelden kinderen samen met een ander een barbecuefeestje na. Daarbij bleek dat de kinderen van de rokende ouders de kinderen van niet-rokende ouders in hun spel aanspoorden ook een nepsigaret 'op te steken'. Kinderen imiteren dus in een imitatiespel het gedrag van hun ouders.

In 59 procent van de gevallen staken allebei de kinderen een sigaret op, waarvan in 65 procent degene met de rokende ouder de eerste was. In 32 procent van de gevallen werd niet gerookt. Bij slechts 9 procent rookte maar één kind.

"Dat kinderen met ouders eerder roken, is niet nieuw", zegt De Leeuw. "Maar het was nog niet bekend dat die neiging er zo jong al is."  Hierbij gaat het overigens om nep-roken in een spel waarin het kind werd geacht de ouders te imiteren, en niet om daadwerkelijk roken.

Volgens haar kunnen ouders voorkomen dat hun kinderen roken door het zelf niet te doen. Verder zou het, volgens haar, helpen als ze hun kinderen verbieden naar films te kijken waarin wordt gerookt.

De Leeuw is al vaker op de voorgrond getreden met haar anti-rookhouding. Zo is zij fervent voorstander van een verbod op chocoladesigaretten omdat die drempelverlagend zouden werken. Ook zouden kinderen van strenge ouders minder snel gaan roken.


'Kind rokende ouder dringt sneller sigaret op' (Foto: Novum)