Taakstraffen geëist voor Apache-crash Bommelerwaard

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag taakstraffen van vijftig en honderd uur geëist, tegen de twee Apachepiloten die december 2007 met hun toestel tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen. Het OM verwijt de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en de 26-jarige piloot Maarten van der Z. onvoorzichtig en onoplettend handelen.

Tegen M. werd de zwaarste straf geëist omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft. Volgens de officier van justitie kan het haast niet anders dan dat de twee piloten zichzelf overschat hebben.

Het OM stelt dat de verdachten voorafgaand aan de vlucht de topografische kaart van de omgeving niet goed bestudeerd hebben waardoor het ongeval kon gebeuren. M. bestrijdt dit. "We hebben wel degelijk op de kaart gekeken. Ons zijn geen obstakels opgevallen", zei hij tegen de militaire rechtbank in Arnhem. Ook tijdens de vlucht is er goed op de kaart gekeken, verklaarde de gezagvoerder.

Door het ongeval kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard enkele dagen zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben miljoenen euro's schade geclaimd bij Defensie.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de toedracht van het incident onderzocht, stelt dat sprake was van 'gebrekkige vluchtvoorbereiding en -uitvoering'. Volgens de raad was er bovendien geen goede controle op de voorbereiding van de helikoptervlucht. Ook zou onvoldoende aandacht zijn geschonken aan mogelijke obstakels op de vliegroute.

De militaire rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.


Taakstraffen geëist voor Apache-crash Bommelerwaard (Foto: Novum)