Meer Nederlanders op vakantie in buitenland

Meer Nederlanders zijn van plan dit jaar op zomervakantie te gaan in het buitenland ten opzichte van de afgelopen twee jaren. Frankrijk blijft de grote favoriet, gevolgd door Spanje en Duitsland. Dat liet directeur van NBTC-NIPO Research Kees van der Most vrijdagochtend weten naar aanleiding van een groot onderzoek naar de vakantieplannen van Nederlanders.

De afgelopen twee jaar vierden veel Nederlanders de zomervakantie in eigen land vanwege de economische crisis. Dit jaar hebben iets minder Nederlanders plannen om in eigen land te blijven. Zo'n 2,8 miljoen vakantiegangers zijn van plan de vakantie in eigen land door te brengen. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar.

In totaal heeft 72 procent van de Nederlanders plannen om er tijdens de zomervakantie op uit te trekken, zo bleek uit het jaarlijkse onderzoek waarvoor 7500 mensen zijn ondervraagd. Het aantal Nederlanders dat naar het buitenland gaat, is dit jaar met 2 procent gestegen tot ruim 8 miljoen.

De meeste Nederlanders die naar het buitenland gaan, vertrekken naar landen rond de Middellandse Zee. De belangstelling voor verre bestemmingen is volgens Van der Most met 15 procent gedaald, onder meer doordat de hoge olieprijs de prijzen van de tickets opdrijft. "Ook Noord-Afrikaanse landen als Egypte en Tunesië hebben het moeilijk door de onrust daar. Daar profiteren landen als Spanje en Griekenland van."

Bij de Nederlanders die in eigen land blijven, zijn kampeervakanties in Gelderland, Limburg en Drenthe het populairst. "Maar Nederland moet het vooral hebben van korte vakanties."


Meer Nederlanders op vakantie in buitenland (Foto: Novum)