Spaans hof geeft groen licht Baskische coalitie

De Baskische coalitie Bildu mag toch meedoen aan de lokale verkiezingen van 22 mei. Dat bepaalde het Spaanse Constitutionele Hof vrijdag. Eerder werd de coalitie door het hooggerechtshof van deelname uitgesloten omdat een aantal van de kandidaten banden zou hebben met de gewapende afscheidingsbeweging ETA.

Na een lang debat stemde het Constitutionele Hof met zes tegen vijf in met deelname van Bildu aan de verkiezingen. Daarmee werd de beslissing van het hooggerechtshof van maandag teruggedraaid.

Bildu is een nieuwe alliantie van twee grote partijen en een aantal onafhankelijke kandidaten. De Spaanse regering argumenteerde voor het hooggerechtshof dat een aantal van de onafhankelijke kandidaten in werkelijkheid tot Batasuna behoort, de verboden politieke vleugel van de ETA.

Het besluit lijkt goed nieuws te zijn voor premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, die een minderheidsregering leidt die gedeeltelijk afhankelijk is van steun van de grootste partij van Baskenland, de Baskische Nationalistische Partij.

De campagne voor lokale en regionale verkiezingen, die in vrijwel heel Spanje op 22 mei worden gehouden, begon om middernacht. In de peilingen staan de socialisten van Zapatero er niet goed voor.


Spaans hof geeft groen licht Baskische coalitie (Foto: Novum)