Onnodig tekort aan psychologen

Ondanks een groot tekort aan eerstelijnspsychologen, kunnen duizenden afgestudeerde psychologen niks doen. Naar eerstelijnspsychologen worden patiënten verwezen door de huisarts als ze bijvoorbeeld last hebben van angsten of depressies.

In bijna het hele land is er een tekort aan deze psychologen. Maar ondertussen staan er bijna 4500 afgestudeerde studenten psychologie te wachten op een opleidingsplaats tot eerstelijnspsycholoog. De Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) maakt zich ernstige zorgen en zegt dat de psychische zorg in Nederland in het gedrang komt.

Na een studie psychologie krijgt de student de titel basispsycholoog. Daarna moet een student zich specialiseren. Om een benodigde BIG-registratie te krijgen, moet er twee jaar lang een werkstage worden gevolgd. Hiervoor zijn maar ruim 750 plekken. Een student moet gemiddeld drie jaar wachten op zo'n plek.

Volgens de LVE moet minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport snel zorgen dat er meer opleidingsplekken komen.