Websites Wereldomroep plat door cyberaanval

Ook de Wereldomroep is slachtoffer geworden van cyberaanvallen. Haar websites zijn sinds dinsdagavond een tijdlang onbereikbaar geweest. Wereldwijd konden daardoor tienduizenden mensen niet bij de internetnieuwsvoorzieningen van de Wereldomroep.

Woensdag rond 15.00 uur waren de sites weer bereikbaar. Volgens de Wereldomroep is de aanval nog niet afgewend, maar 'beheersbaar door de toevoeging van een filter'. Het ging volgens de Wereldomroep om een DDoS-aanval. Bij zo'n aanval maken meerdere computers in korte tijd zo vaak contact met een website dat de computers die de site beheren het niet meer aankunnen. Als dat gebeurt, is een dienst op een site tijdelijk onbereikbaar of gaat de site helemaal plat.

Als eerste werd dinsdag rond 22.00 uur de website rnw.nl aangevallen. Daaronder vallen sites van de Wereldomroep in tien talen. Als alternatief werd automatisch doorverwezen naar de mobiele site van de Wereldomroep. Woensdagochtend werd ook die onbereikbaar door het verhevigen van de aanval. Ook de website Internationaljustice.nl, die door de Wereldomroep wordt beheerd, was niet bereikbaar.

Het is niet bekend wie achter de cyberaanval zit.