Nog steeds geen akkoord over begroting VS

Amerikaanse politici zijn er nog steeds niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een begroting voor het komende halfjaar. Wel is er wat vooruitgang geboekt, zo meldde president Barack Obama donderdagavond (lokale tijd) tijdens een persconferentie in het Witte Huis in Washington, die rechtstreeks werd uitgezonden door nieuwszenders als CNN.

Volgens Obama zullen afgevaardigden van zijn Democratische partij en van de oppositionele Republikeinen de hele nacht doorgaan met onderhandelen om alsnog tot overeenstemming te komen. Door de voortdurende politieke impasse dreigt het Amerikaanse ambtenarenapparaat na vrijdag middernacht grotendeels tot stilstand te komen. Dan loopt een noodwet af die de publieke sector tot dusver voorzag van financiële middelen, terwijl politici steggelden over de omvang en aard van bezuinigingen die nodig zijn om het kolossale Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken.

De Verenigde Staten kampen met een begrotingstekort van 1,65 biljoen dollar. Obama heeft drastische bezuinigingen aangekondigd maar de Republikeinen vinden dat de regering nog veel meer kan besparen op bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs, milieubescherming en ontwikkelingshulp. De president vreest dat nog meer bezuinigingen slecht zullen uitpakken voor de economie, die herstellende is van de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De laatste keer dat het Amerikaanse ambtenarenapparaat op grote schaal werd stilgelegd, was vijftien jaar geleden onder Obama's partijgenoot Bill Clinton. Ook hij zag zich geconfronteerd met een overwegend Republikeins Congres. Eind 1995 en begin 1996 lag tot twee keer toe de federale overheid grotendeels plat. Honderdduizenden ambtenaren werden wekenlang met verlof gestuurd.

Nog steeds geen akkoord over begroting VS
Nog steeds geen akkoord over begroting VS (Foto: ANP)