VN bevestigt dood zeven medewerkers

De aanval vrijdag op een kantoor van de Verenigde Naties in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif heeft aan zeven buitenlandse VN-medewerkers het leven gekost. Dat heeft een woordvoerster van de VN-missie in Afghanistan bevestigd.

Onder de doden zijn vier gewapende bewakers en drie humanitaire hulpverleners. De Afghaanse autoriteiten gaven eerder tegenstrijdige informatie over het aantal gedode VN-mensen en over het totale dodental. Door de lynchpartij, waarbij volgens de politie twee van de vermoorde VN-medewerkers zijn onthoofd, kwamen ook zeker vijf Afghaanse burgers om het leven.

Volgens de politie handelden de aanvallers uit woede over een Amerikaanse dominee, Wayne Sapp, die een exemplaar van de koran in brand had gestoken.

De betogers schreeuwden volgens de Britse omroep BBC leuzen als 'Dood aan de Verenigde Staten' en 'Dood aan Israël'. Ze hadden zich na het vrijdaggebed verzameld bij het kantoor van de VN.

De koranverbranding had plaats op 20 maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida. Terry Jones, een extremist die vorig jaar wereldnieuws werd met zijn plan om korans in brand te steken, was aanwezig bij het incident. Jones leidt een obscuur kerkgenootschap. Hij wilde de korans verbranden op 11 september, exact tien jaar na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Die aanslagen werden uitgevoerd door moslimextremisten.

VN bevestigen dood zeven medewerkers
VN bevestigt dood zeven medewerkers (Foto: ANP)