Natuurorganisaties willen geen ontpoldering meer

Twee Zeeuwse natuurorganisaties dringen niet langer aan op ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Dat hebben de organisaties, de Zeeuwse Milieufederatie en het Zeeuwse Landschap, donderdag laten weten.

De twee organisaties hebben genoeg van de controverse over het onder water zetten van de polder. "We kunnen ecologisch en juridisch wel gelijk hebben, maar de ontpolderingsplannen leiden tot veel onrust en verdeeldheid in Zeeland", zegt directeur Tjeu van Mierlo van de Zeeuwse Milieufederatie. "Veel Zeeuwen hebben hierdoor een negatief beeld bij natuur gekregen."

De Hertogin Hedwigepolder moest volgens Europese regels onder water worden gezet als compensatie van de natuurschade die wordt aangericht door het dieper maken van de Westerschelde. Dat stuitte op fel verzet van veel Zeeuwen, die geen land wilden teruggeven aan het water. Het vorige kabinet besloot uiteindelijk de ontpoldering toch door te laten gaan. Het huidige kabinet draaide dat besluit terug en zoekt naar een andere oplossing.

Volgens de twee Zeeuwse natuurorganisaties, voorheen grote pleitbezorgers van ontpoldering, kan het natuurherstel op een andere manier plaatsvinden. De overheid zou daarvoor een Natuurherstelfonds Westerschelde moeten oprichten.

Een woordvoerder van staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) zegt dat het nieuwe standpunt van de natuurorganisaties niet direct gevolgen heeft. Bleker laat momenteel onderzoek doen naar alternatieven voor ontpoldering. Dat moet voor de zomer klaar zijn. Wel noemt de woordvoerder het positief dat de natuurorganisaties willen nadenken over een alternatief voor ontpoldering.