Bleker zet mes in natuurgebieden

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil het mes zetten in het aantal natuurgebieden dat onder Europese bescherming valt. De bewindsman kondigde woensdag een 'vereenvoudiging' van de Europese richtlijnen voor deze zogeheten Natura 2000-gebieden aan. Hierdoor kunnen boeren en projectontwikkelaars meer hun gang gaan.

De strikte Europese regels zorgen ervoor dat boeren, tuinders of gemeenten niet zomaar een nieuwe stal of woonwijk kunnen aanleggen, maar aan verschillende eisen moeten voldoen. Volgens Bleker past Nederland die regels te strikt toe. Hij verwacht dat in twintig procent van de gevallen de vergunningsplicht kan vervallen. Bleker haalt hiermee naar eigen zeggen de 'doorgeschoten elementen' uit de regeling.

De 162 Natura 2000-gebieden die Nederland kent liggen nu soms dicht bij elkaar. Bleker wil een aantal van deze gebieden nu samenvoegen. Ook dit biedt meer ruimte voor ondernemers in deze gebieden, omdat de 'natuurdoelen' dan kunnen worden gerealiseerd op die plek waar het de 'minste hinder' geeft voor de omgeving.

Ook wordt een aantal gebieden met een 'beperkte ecologische waarde' geschrapt, waarvan de 'natuurdoelen' ook elders kunnen worden gehaald. Dan gaat het om de Boddenbroek in Overijssel, Achter in de Voort in Dinkelland en het Gelderse Teeselinkven. Hiervoor gaat Bleker overleggen met de Europese Commissie.

Het onder water zetten van een paar polders in Zuid-Holland gaat evenmin door, wat Bleker betreft. Ook hiervoor geldt dat de natuurdoelen die dit zou opleveren, elders kunnen worden gehaald, namelijk in het Haringvliet.