Nederlandse zeevarenden nemen zelf wapens mee

Een aantal Nederlandse zeevarenden heeft zelf vuurwapens aan boord en is bereid ze in te zetten tegen Somalische piraten in de Golf van Aden. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

De zeevarenden zeggen ervoor te kiezen zichzelf te bewapenen omdat ze de bescherming door de Nederlandse marine ondermaats vinden. Ze verwachten bovendien niet dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) toestemming geeft particuliere beveiligingsbedrijven in te huren.

Een Nederlandse stuurman zegt in het programma dat het voor hem geen optie is nog onbewapend door de Golf van Aden te gaan. "Je kunt niet gaan wachten tot het noodlot toeslaat. Ik denk dat je in dit soort situaties gewoon je verstand moet gebruiken en je tanden moet laten zien", zegt de stuurman die op buitenlandse schepen met automatische wapens omgaat.

Ook een Nederlandse kapitein van een koopvaardijschip gaat niet meer ongewapend onderweg. "Ik heb aangeschaft wat nodig is om deze bootjes op verre afstand te houden. Het gaat om vuurwapens die zijn uitgerust met lasers en vizieren", vertelt hij.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie erkent in Nieuwsuur dat het volgens de Wet Wapens en Munitie voor Nederlandse schepen mogelijk is verlof te krijgen voor lichte vuurwapens aan boord. Die wapens mogen alleen voor zelfverdediging tegen piraterij worden ingezet. Er zijn inmiddels 30 verloven verleend.

Minister Hillen geeft de Kamer deze week uitsluitsel of zeevarenden particuliere beveiligingsbedrijven mogen inhuren om zichzelf te beschermen tegen piraten. Eerder deze maand maakte Hillen bekend dat twee Nederlandse koopvaardijschepen bewapende Nederlandse mariniers aan boord zouden krijgen om ze te beschermen tegen piraten. Een van die twee schepen kwam woensdag veilig aan in Dubai.