VN: Miljoen ontheemden in Ivoorkust door geweld

Ongeveer een miljoen mensen zijn gevlucht uit Abidjan en de omgeving van die Ivoriaanse stad, uit angst dat het geweld dat na de presidentsverkiezingen van november is uitgebroken uitmondt in een regelrechte burgeroorlog. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, vrijdag gemeld.

Het geweld brak uit toen zittend president Laurent Gbagbo weigerde de macht af te staan aan de winnaar van de verkiezingen, oppositieleider Alassane Ouattara. Sinds december zijn volgens de VN zeker 462 mensen door geweld om het leven gekomen. Steeds vaker schieten aanhangers van zowel Gbagbo als Ouattara vanuit rijdende auto's op burgers, zei Rupert Colville van het VN-mensenrechtenbureau. Meer dan vijfduizend jonge mannen zouden gehoor hebben gegeven aan een recente oproep van Gbagbo om zich aan te melden bij het leger.

De VN is bang dat het geweld in Ivoorkust overslaat naar het buurland Liberia, dat nog bezig is een jarenlange burgeroorlog te boven te komen. Volgens de UNHCR zijn er aanwijzingen dat Liberiaanse huurlingen zijn aangekomen in Ivoorkust.


VN: Miljoen ontheemden in Ivoorkust door geweld (Foto: Novum)