De Jager verbaasd over instemming met bonusplan

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) was deze week 'zeer verbaasd' over het feit dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met een PVV-voorstel om al uitgekeerde bonussen van bankiers af te pakken. Dat heeft De Jager vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De PVV kreeg dinsdag een meerderheid voor het pleidooi om een belasting van 100 procent in te voeren op alle bonussen die sinds 2008 zijn uitgekeerd bij financiële instellingen die staatssteun hebben gekregen.

Eerder had in een Kamerdebat een meerderheid zich gekeerd tegen het plan, omdat het niet uitvoerbaar zou zijn. Toch stemde een meerderheid voor. Zo was de PvdA eerst kritisch, maar stemde later toch voor het plan. "Ik was zeer verbaasd toen ik hoorde dat de motie was aangenomen", zei De Jager, die zich fel tegen het plan had gekeerd.

Volgens De Jager is het juridisch onmogelijk om met terugwerkende kracht een nieuwe belasting in te voeren. De Jager zei dat hij blijft bij zijn standpunt, maar wilde niet zeggen of dat betekent dat het kabinet de wens van een Kamermeerderheid naast zich neerlegt. Een besluit hierover neemt het kabinet volgende week.