Tweede Kamer wil bankiersbonussen terughalen

Het kabinet moet alle bonussen terughalen die sinds 2008 zijn betaald bij financiële instellingen die staatssteun hebben gekregen. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een voorstel dat was ingediend door PVV'er Roland van Vliet.

Het gaat om bonussen die bij ABN Amro, ASR Verzekeringen, ING, SNS Reaal en Aegon zijn uitgekeerd. De Kamer wil dat er met terugwerkende kracht 100 procent belasting wordt geheven over de bonussen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft zich eerder uitgesproken tegen het plan.

De PvdA was een van de partijen die het voorstel van de PVV steunde. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk twijfelt echter aan de uitvoerbaarheid. "Het achteraf belasten van een bonus wordt natuurlijk heel moeilijk. Maar op deze manier hoopt de Kamer ook een middel in handen te krijgen om een einde te maken aan bonussen in de toekomst." PVV-leider Geert Wilders noemt het 'fantastisch' dat de motie van zijn partij is aangenomen.

De Jager liet zondag in Buitenhof weten dat hij banken die in de toekomst aan het staatsinfuus komen, gaat verbieden om bonussen uit te delen aan bestuurders. Plasterk noemt dit 'een wassen neus'. "Op het moment dat een nieuwe bank staatssteun krijgt, kun je altijd dit soort bepalingen opnemen."

Vorige week ontstond ophef over de bonussen die vorig jaar zijn uitbetaald bij ING, dat nog 5 miljard moet terugbetalen aan de staat. Zo bleek topman Jan Hommen 1,25 miljoen euro bonus te krijgen. Dinsdag werd bekend dat de ING-top afziet van de bonussen.