Controles op wiet in bloementransporten

De nationale recherche gaat de komende tijd extra letten op de aanwezigheid van wiet in vrachtwagens die met bloemen naar het buitenland gaan. Vrachtwagens die vanaf de Nederlandse bloemenveilingen rijden zijn populair bij smokkelaars. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

In Aalsmeer is woensdag een eerste controle gehouden. Bij de gezamenlijke actie van de douane, de belastingdienst, de Amsterdamse politie en de Nationale Recherche werden 35 vrachtwagens gecontroleerd. Er werd geen wiet aangetroffen. Chauffeurs werd gewezen op de risico's van hennepsmokkel.

Volgens het KLPD wordt jaarlijks in totaal 350 ton wiet over de Nederlandse wegen getransporteerd. Daarvan gaat het overgrote deel, driehonderd ton, naar het buitenland. "Vooral Engeland en Scandinavië zijn populaire bestemmingen", zegt een woordvoerder. "Daar zijn de verkoopprijzen het hoogst."

Hoeveel van de wiet met bloementransporten meegaat, kan het KLPD niet zeggen. "Maar we komen het regelmatig tegen." Vooral transporten met chrysanten worden nogal eens voor wietsmokkel gebruikt. "Omdat die bloemen in dozen worden vervoerd. Daar kun je gemakkelijk iets bijstoppen." Soms wordt de wiet stiekem in de vrachtwagen verstopt. In andere gevallen zit de chauffeur zelf in het complot.

De politie, heeft in samenwerking met de overheid in de transportsector in het kader van de drugscontroles bij bloementruckers een website gelanceerd om te wijzen op de gevaren van wietsmokkel. Via de site stophennepvervoer.nl kunnen ook verdachte situaties worden gemeld.