Centrum Brussel lamgelegd door betogers

Grote vakbondsdemonstraties hebben het centrum van Brussel donderdag lamgelegd. De vakbondsleden betogen tegen het financieel-economisch beleid van de Europese Unie. Volgens hen waait er een neoliberale wind in Europa, die de sociale zekerheid in gevaar brengt.

Automobilisten hadden de grootste moeite om de stad binnen te komen. Veel forenzen lieten de auto daarom thuis en reisden op een andere manier naar de stad. De demonstraties vallen samen met een EU-top, die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy stelden begin februari een competitiviteitspact voor dat al direct op verzet stuitte. Bedoeling van het pact is het versterken van de economieën in de eurozone. Tot de plannen behoren hervorming van de nationale pensioensystemen, gelijkschakeling van de vennootschapsbelastingen in de verschillende lidstaten en afschaffing van de loonindexering, allemaal bedoeld om de competitiviteit in de eurozone te versterken.

"Men wil het Europese sociaal model opofferen op het altaar van de financiële markten. Ierland en Griekenland dienen als excuus om te snoeien in de openbare uitgaven of het ter discussie stellen van de loonindexering en het pensioen op 65 jaar", aldus Luc Cortebeeck, voorzitter van de vakbond ACV, tegen De Standaard. "Over strengere regels voor de financiële markten horen we echter hoe langer hoe minder."