'Seks met leraar op helft alle scholen'

Bijna de helft van alle middelbare scholen heeft de afgelopen tien jaar te maken gehad met een docent die een seksuele relatie had met een leerling. Dat blijkt uit onderzoek dat het tv-programma Brandpunt heeft laten uitvoeren.

Van de bijna zevenhonderd ondervraagde leraren zegt 48 procent dat er op hun school wel eens sprake is geweest van een relatie tussen leraar en leerling. Bijna 80 procent vindt zo'n relatie absoluut niet kunnen. 17 procent zegt zelf wel eens 'gevoelens' te hebben gehad voor een leerling. 1 procent bekent zelf wel eens seks met een leerling te hebben gehad.

De cijfers zijn veel hoger dan uit eerdere onderzoeken is gebleken. Volgens de onderwijsinspectie is nauwelijks te achterhalen hoe vaak seks tussen leraren en leerlingen voorkomt. Het zou slechts sporadisch aan de orde zijn.

Brandpunt stelt dat leraren het zelden melden aan de directie als zij vermoeden dat een collega een relatie heeft met een leerling. Ook houden schoolbesturen dergelijke zaken het liefst stil. "Ik maak het regelmatig mee. Ik probeer altijd te voorkomen dat het naar buiten komt. Dit moet je discreet oplossen", zegt een leidinggevende.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benadrukt in een reactie dat docenten wettelijk verplicht zijn aan de bel te trekken als zij denken dat een collega seks heeft met een leerling. Het schoolbestuur moet vervolgens altijd aangifte doen. "Relaties tussen leraren en leerlingen, ook al zijn ze op vrijwillige basis, brengen altijd een risico met zich mee doordat er sprake is van een gezagsverhouding", stelt het ministerie.