Allochtonen melden nu ook misbruik jeugdzorg

De commissie-Samson heeft de eerste meldingen van allochtonen ontvangen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg. Na een uitzending van het tv-programma Rondom 10 afgelopen zaterdag over het onderwerp hebben zich vijf allochtone slachtoffers gemeld, bevestigt een woordvoerder van de commissie vrijdag.

De voorzitter van de commissie, Rieke Samson-Geerlings, riep zaterdag in Rondom 10 allochtone slachtoffers op zich te melden. Volgens Samson zijn er mogelijk honderden allochtonen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg, maar durven ze zich uit schaamte niet te melden. Bij de commissie was tot nu toe niet één melding uit allochtone kring gedaan.

De commissie spreekt van een doorbraak en hoopt de er meer meldingen volgen. Binnenkort start de commissie een grote publiekscampagne om allochtone misbruikslachtoffers te vinden. De commissie gebruikt daarvoor bladen en tv-programma's met een hoog bereik onder de doelgroep.

Behalve slachtoffers hebben zich na de uitzending ook een aantal allochtonenorganisaties gemeld. Zij willen het werk van de commissie beter bekendmaken bij hun achterban.

De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in instellingen of pleeggezinnen van 1945 tot nu. Na de tv-uitzending kwamen ruim 35 nieuwe meldingen binnen, van zowel allochtonen als autochtonen. In totaal hebben zich tot nu toe ruim 500 slachtoffers gemeld bij de commissie.