'Houd ongeteste parkiet uit de buurt van mensen'

Om de papegaaienziekte te bestrijden moeten papegaaien en parkieten die hier niet op zijn getest uit de buurt van het publiek worden gehouden. Dat zegt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Het aantal meldingen van de ziekte bij mensen is sinds 2002 verviervoudigd, van achttien per jaar toen naar tachtig per jaar nu.

Vooral mensen die veel werken met vogels kunnen papegaaienziekte oplopen. Dat gebeurt via stofdeeltjes of druppeltjes in de lucht. De verschijnselen kunnen variëren van lichte verkoudheid tot hoge koorts, met hoofdpijn en spierpijn in de nek en de rug.

De nVWA schat dat een op de vijf kromsnavels, zoals papegaaien en parkieten, met de ziekte is besmet. De toezichthouder wijst erop dat een derde van de bezoekers van een vogelbeurs in Weurt in 2007 besmet raakte. Nu worden alleen maatregelen genomen na zulke incidenten. De nVWA pleit ervoor om ook preventieve maatregelen te nemen.

Zo zouden kromsnavels twee keer per jaar moeten worden getest. Kromsnavels die de ziekte hebben, zouden niet meer in contact mogen komen met het publiek. Ook zouden kopers en verkopers met een folder op de hoogte moeten worden gebracht van de risico's. Zo kunnen ze ook worden gewezen op de maatregelen die ze kunnen nemen.


'Houd ongeteste parkiet uit de buurt van mensen' (Foto: Novum)