Postcodeloterij lekt persoonsgegevens

Via een site van de Postcodeloterij waren de afgelopen dagen persoonsgegevens van deelnemers te achterhalen. Deelnemers kregen onlangs een 'gelukscode' opgestuurd die ze konden uitproberen op Gelukscode.nl. Door lukraak een andere code in te vullen kwamen de adresgegevens van andere deelnemers tevoorschijn, schrijft de Volkskrant.

De fout werd ontdekt door de Rotterdammer Martin Ackermans. Hij is geen whizzkid, maar een handelaar in tweedehands boekenkasten. Hij vulde donderdag per ongeluk een verkeerde code in en kreeg zo het telefoonnummer, adres en mailadres van een andere deelnemer op zijn scherm.

Ackermans probeerde nog wat nummers en kreeg zo meer gegevens op zijn scherm. Hij meldde dit op een blog.

De organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy op het internet, wijst er in de krant op dat dit soort lekken steeds vaker voorkomt. Een van de risico's is dat de gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Bijvoorbeeld aan andere loterijen.

Ook kunnen oplichters met de gegevens aan de haal gaan. Soms worden abonnementen afgesloten op naam van iemand anders. "Maar er zijn ook mensen die ineens merken dat ze een vorkheftruck hebben besteld, waarvoor ze moeten betalen. Wij horen heel vaak over spookafschrijvingen. En de bewijslast ligt altijd bij mensen zelf."

De Postcodeloterij ziet het probleem niet. "Vorige week belden heel veel mensen ons omdat ze hun gelukscode niet konden invullen", zegt een woordvoerder. Daarom werd de site aangepast. "We wisten dat het zo mogelijk was om gegevens van anderen te zien, maar iedereen vult in principe toch zijn eigen code in? Wij hebben verder geen klachten gehad. En de meeste gegevens zijn ook te vinden in de telefoongids."