Ook protesten in Djibouti

Evenals elders in het Midden-Oosten en Afrika zijn vrijdag in de stadstaat Djibouti in de Hoorn van Afrika duizenden betogers de straat opgegaan. De demonstranten eisen dat president Ismail Omar Guelleh na twee termijnen vertrekt en zich in april niet meer herkiesbaar stelt.

Het maximum van twee achtereenvolgende ambtstermijnen werd vorig jaar uit de grondwet van Djibouti geschrapt. Guelleh heeft er in april twee termijnen opzitten, maar zijn familie is al meer dan dertig jaar aan de macht.

Guelleh had in de verkiezingen van 2005 geen enkele tegenstander. Een mogelijke uitdager in april, Abdourahman Boreh, woont in het buitenland en verblijft nu in Londen. Hij vreest dat hij in de gevangenis belandt en gemarteld wordt als hij naar Djibouti terugkeert.

Djibouti telt 750.000 inwoners en ligt in de Hoorn van Afrika, tegenover Jemen aan de Golf van Aden. Het biedt onderdak aan verschillende militaire bases, waaronder de enige Amerikaanse basis in Afrika. Er werken geen buitenlandse journalisten en maar weinig internationale organisaties hebben er een vertegenwoordiging.

De eerste politieke betoging in Djibouti deed zich voor op vrijdag 28 januari. Meer demonstraties volgden en op 5 februari greep de oproerpolitie in met traangas en rubberkogels. Vervolgens werd op 9 februari de voorzitter van de lokale bond voor mensenrechten opgepakt, nadat hij melding had gemaakt van arrestaties onder studenten en leden van oppositiepartijen, zegt Human Rights Watch.