Witwasonderzoek van de baan

Justitie op Bonaire gaat de lokale politici Romancito Booi en Burney El Hage niet langer vervolgen. Dat meldt de advocaat van Booi, Gelmer Pieter, vrijdag. Het OM wilde de twee vervolgen voor witwassen en drugshandel.

De advocaat laat weten dat zijn cliënten opgelucht zijn, omdat de beschuldigingen zwaar op hun privé- en politieke leven drukten. De zaak speelde sinds september 2009. Booi is lid van de Eilandsraad en leidt regeringspartij UPB, El Hage is oud-minister van de voormalige Nederlandse Antillen voor deze partij. Op 2 maart worden verkiezingen gehouden op Bonaire.

Het OM heeft donderdag aan Pieter en aan de advocaat van El Hage, Everett Wilsoe, in een beschikking laten weten dat de zaak is geseponeerd omdat er niet voldoende grond is voor vervolging. De raadslieden overwegen een schadevergoeding te eisen.

Een pressiegroep op het eiland heeft volgens Pieter inmiddels een zogeheten klaagschrift ingediend, waarmee justitie alsnog kan worden gedwongen de twee te vervolgen. De advocaat acht de kans dat dit ook werkelijk gebeurt nihil. Hierover wordt begin volgende week uitsluitsel verwacht.