Arabische wereld rijp voor revoluties

Na de geslaagde revoluties in Egypte en eerder al Tunesië lijken verschillende landen in de Arabische wereld rijp voor revoluties. Met name in Algerije en Jemen zijn de eerste stappen al gezet. Naast de Arabische landen lijkt ook in Iran de situatie onrustig.

Algerije
In Algerije zijn zaterdag demonstraties tegen de regering en met name president Bouteflika van start gegaan. De demonstranten eisen meer democratie en hervormingen. De regering heeft vrijdag het treinverkeer stilgelegd zodat mensen niet naar Algiers konden reizen en de demonstraties zijn verboden.

Ondanks dit verbod zijn de demonstraties toch begonnen en zijn er duizenden mensen op de been. Honderden mensen zouden al gearresteerd zijn, waaronder een belangrijk lid van de oppositie. Al Jazeera is verboden in Algerije en daarom is het moeilijker dan bij Egypte om geruchten te bevestigen. Facebook zou offline zijn gehaald, maar via Twitter lekken er foto's en filmpjes uit van geweld tegen demonstranten.

Jemen
In Jemen zijn zaterdag duizenden demonstranten op de been. Zij eisen het vertrek van de al 23 jaar aan de macht zijnde president Saleh. Ook hier zijn berichten over confrontaties tussen demonstranten en de ordepolitie.

Bahrein
In Bahrein is voor maandag het eerste protest tegen het beleid van het soennitische koningshuis aangekondigd. De meerderheid van de bevolking is sjiitisch. Het koningshuis probeert de bevolking van de demonstraties te weerhouden door iedere familie 1000 dinar (1966 euro) in het vooruitzicht te stellen.

Iran
In Iran is sprake van demonstraties en protesten. Maar vanwege de beperkte, of afwezige, mediavrijheid is het onduidelijk wat er daar precies gebeurt.

Ook in andere landen in de regio is het steeds onrustiger aan het worden. In Marokko is op 20 februari een grote demonstratie gepland. In Syrië, Libanon, Saudi-Arabië en Jordanië wordt ook gedemonstreerd tegen de zittende regeringen. In Libië, waar Khadafi eerder Mubarak steunde, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag spontane vreugdeprotesten gemeld.