Boze Paaseilanders eisen land

De politie op Paaseiland heeft zondag tientallen inheemse bewoners verwijderd uit een luxe hotel, waar zij actievoerden voor teruggave van voorouderlijke gronden en een groter aandeel van de winsten uit de toeristenindustrie. Dat heeft de politie gezegd.

Een clan van de Rapa Nui, de inheemse bevolkingsgroep van Paaseiland, eist de grond op waar onlangs een luxe resort - prijzen: bijna 600 euro per nacht - is gebouwd. Volgens hen is het land ontfutseld aan hun analfabete grootmoeder, waarna het in handen kwam van de toenmalige Chileense dictator Augusto Pinochet.

Sinds augustus voeren de clanleden actie om hun eigendomsrechten op de grond erkend te krijgen, zodat zij het hotel huur kunnen vragen. Zondag zetten zo'n vijftig leden van de clan hun eis kracht bij door zich in de lobby van het hotel vast te ketenen. Hierop werd de politie ingeschakeld om de demonstranten te verwijderen. Eerder leidden vergelijkbare protesten tot bloedig ingrijpen van agenten, waarna foto's van Rapa Nui met bebloede hoofden de hele wereld rondgingen.

Paaseiland werd in 1888 geannexeerd door Chili. De inheemse bewoners werden lange tijd behandeld als slaven of dienaren. Hun land werd hun ontnomen. Pas in 1966 kregen zij het Chileense staatsburgerschap.

Volgens de gouverneur van het eiland, Raul Celis, klaagden de Rapa Nui nooit, totdat miljoenen werden geïnvesteerd in de bouw van het hotel. De clanleden zelf zeggen dat de projectontwikkelaars hadden moeten weten dat zij al jaren strijden om de eigendomsrechten. Zij verwezen naar een wet uit 1979, waarin staat dat alleen inheemsen onroerend goed mogen bezitten op het eiland.


Boze Paaseilanders eisen land (Foto: Novum)