Toch dode door cycloon in Queensland

De zeer krachtige cycloon Yasi die donderdag over de Australische deelstaat Queensland raasde heeft toch een leven geëist: in een huis in Bambaroo bij Ingham werd vrijdag het lichaam gevonden van een 23-jarige man, die door uitlaatgassen was gestikt nadat hij in een afgesloten kamer een dieselaggregaat had aangezet om zijn huis van stroom te voorzien. Elders werden nog twee mensen vermist.

Inwoners en autoriteiten staan er versteld van dat er niet meer doden zijn gevallen. De storm geselde de kust met windvlagen tot 280 kilometer per uur. Tienduizenden mensen hadden waarschuwingen van de autoriteiten opgevolgd om evacuatiecentra op te zoeken. Verder lagen in het dunbevolkte gebied weinig grote steden op het pad van de cycloon.

Door de storm werden honderden huizen verwoest of beschadigd. Het Australische leger heeft vierduizend militairen ingezet om inwoners te helpen de rotzooi op te ruimen. In de regionale havenstad Townsville werd vrijdag een schip met bijna drie ton aan levensmiddelen en andere hulpgoederen verwacht. Andere delen van Queensland werden eerder getroffen door zware overstromingen.