Tbs'er levenslang gevolgd na zedenzaak

Tbs'ers die zijn veroordeeld voor een zedendelict worden levenslang onder toezicht gesteld. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een wetswijziging waardoor dat mogelijk moet worden. Nu mag een oud-tbs'er niet langer dan negen jaar actief in de gaten worden gehouden.

De wetswijziging was al aangekondigd in het regeerakkoord en de PVV pleitte er onlangs opnieuw voor. Het kabinet hoopt door permanent de vinger aan de pols te houden beter toe te zien op de voorwaarden van vrijgelaten tbs'ers. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat ze weer in de fout gaan en dat ze met (familie van) slachtoffers in contact komen.

Teeven rechtvaardigt de inperking van de privacy van de tbs'ers door te stellen dat zware zedendelicten voor slachtoffers en hun naasten 'heel ingrijpend' zijn. Bovendien schokken grote zedenzaken volgens hem het vertrouwen in de rechtsorde.

Naast verscherpte regels voor zeden-tbs'ers, meldde Teeven eerder deze week al dat andere tbs'ers binnenkort minimaal een jaar onder toezicht komen. Hij denkt aan een maximum van negen jaar.