Treinbrand Zwijndrecht nog niet geblust

De brand op het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht die vrijdagavond uitbrak, is zaterdagochtend nog niet geblust. Dat meldt de gemeente Zwijndrecht. Op het terrein staat een wagon met ethanol in brand. De brandweer probeert voor de tweede keer het vuur met een schuimdeken te doven. Een eerste poging mislukte.

De brand brak vrijdag rond 21.45 uur uit in twee wagons, een met ethanol en een met staal. De brand in de wagon die gevuld is met staal, is geblust. Volgens de brandweer zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Twee lpg-wagons die ook op het terrein stonden zijn weggesleept. De wagons waren leeg, maar niet schoon. Daardoor zou het tot een explosie kunnen komen als ze vlam zouden vatten.

Ongeveer veertig omwonenden zijn geëvacueerd wegens explosiegevaar. Ze hebben de nacht doorgebracht in een zalencomplex in Zwijndrecht. Volgens de gemeente is het risico voor explosies verminderd doordat de wagons met lpg geen vlam hebben gevat, maar is het risico nog niet geweken.

Door rookontwikkeling is de A16 van Rotterdam naar Breda urenlang in beide richtingen afgesloten geweest tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht. De weg ging rond 02.00 uur weer open. Ook het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht werd stilgelegd vanwege de brand.

Als ook de tweede poging om het vuur te doven met een schuimdeken mislukt, laat de brandweer de wagon gecontroleerd uitbranden.