Onduidelijkheid terugkeer Nederlanders in Tunesië

Het is nog onduidelijk of Nederlanders die Tunesië willen verlaten dit de komende dagen ook kunnen doen. Air France meldde vrijdag alle vluchten naar het zeer onrustige Noord-Afrikaanse land te hebben opgeschort, omdat het luchtruim boven Tunesië zou zijn gesloten met het afkondigen van de noodtoestand.

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vrijdagavond dat het ministerie nog onvoldoende informatie hierover heeft. "Wij hebben dit nog niet bevestigd gekregen vanuit officiële bronnen." Het ministerie houdt de situatie goed in de gaten, zegt de woordvoerder. "Als het klopt, dan beraden wij ons op nadere stappen."

Tunesië is een populaire bestemming voor Europese toeristen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde donderdag niet meer naar het land te reizen. Nederlandse reisorganisaties proberen vakantiegangers terug te halen uit Tunesië. In totaal verbleven ongeveer zevenhonderd Nederlandse toeristen in Tunesië, waarvan er al ongeveer een kwart is teruggekeerd. In het land wonen daarnaast ongeveer vijfhonderd Nederlanders, met wie de ambassade contact onderhoudt.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) laat vrijdag weten in direct contact te staan met de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Tunis. "De situatie is op dit moment onduidelijk en onvoorspelbaar en ik ben erg bezorgd over het geweld in Tunesië. Ik hoop dat de Tunesiërs zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de problemen waar zij voor staan. Het is van het grootste belang dat dit buurland van de EU zonder verder geweld een uitweg vindt uit deze crisis."

Bij confrontaties met de politie kwamen de afgelopen weken in Tunesië volgens de regering minstens 23 mensen om het leven. Activisten zeggen dat het dodencijfer minstens drie keer zo hoog ligt. Vrijdag zou de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali na felle protesten het land zijn ontvlucht, nadat hij 23 jaar aan de macht is geweest.

Duizenden burgers van diverse pluimage trokken vrijdag door de straten van Tunis om het aftreden van de president te eisen, na weken waarin de volkswoede over de werkloosheid, corruptie en onderdrukking steeds hoger was opgelopen. De demonstraties van vrijdag waren de grootste in Tunesië sinds generaties.