Mbo-docent vaak buiten vakgebied ingezet

Mbo-docenten worden vaak buiten hun eigen vakgebied ingezet. 17 procent van de docenten is meer dan een kwart van de werktijd actief in andere onderwijsgebieden dan waarvoor zij bevoegd zijn. Dat meldt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aan de Kamer was in april een onderzoek naar de bevoegdheden van docenten in het mbo toegezegd. De Inspectie van het Onderwijs onderzocht 47 opleidingsteam verdeeld over 23 instellingen en 2 mbo-sectoren, het agrarisch en economisch onderwijs. Het onderzoek wijst verder uit dat 7 procent van de 516 docenten onbevoegd is.

Tussen het aantal onbevoegde docenten en docenten die buiten hun eigen vakgebied werkzaam zijn en de kwaliteit van de opleidingen is volgens de inspectie overigens geen verband.

Wel komt er een verder onderzoek naar een mogelijk verband tussen slechte scores op het gebied van maatwerk, didactisch handelen en begeleiding in de instelling. Hierbij worden de sectoren techniek en zorg en welzijn onder de loep genomen. Zijlstra verwacht de resultaten van dit onderzoek eind dit jaar.