Al-Sadr roept op tot verzet tegen VS

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft in zijn eerste toespraak in Irak na bijna vier jaar in zelfgekozen ballingschap zijn aanhangers opgeroepen zich 'met alle mogelijke middelen' tegen de Verenigde Staten te verzetten.

Al-Sadr -die een menigte van duizenden mensen toesprak- deed een dringend verzoek aan de nieuwe regering van premier Nouri al-Maliki om ervoor te zorgen dat alle Amerikaanse troepen Irak zoals gepland voor het einde van het jaar verlaten. Al-Sadr, wiens militie tegen Amerikaanse en Iraakse militairen vocht, verliet het land in 2007 maar keerde terug als de leider van een beweging die een belangrijke coalitiepartner is van Al-Maliki.

Hij waarschuwde de regering dat 'we de politieke middelen hebben' om de regering ten val te brengen als ze geen veiligheid biedt aan de bevolking.

De menigte begon te juichen toen Al-Sadr de VS, Groot-Brittannië en Israël 'onze gezamenlijke vijand' noemde. Zijn scherpste opmerkingen waren echter voor de VS. "Laat de hele wereld horen dat we ons verzetten tegen de VS. Nee tegen de bezetter", aldus Al-Sadr. "Wij vermoorden geen Irakezen -onze handen vermoorden geen Irakezen. Ons doelwit is slechts de bezetter, met alle middelen die we tot onze beschikking hebben."


Muqtada al-Sadr (Foto: Novum)