Coalitie verliest Kamermeerderheid in peiling

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS NIPO. Bij de verkiezingen in juni haalden de drie partijen samen 76 zetels, maar dat zijn er nu 3 minder.

De VVD blijft bijna drie maanden na de beëdiging van het kabinet-Rutte met 36 zetels ruimschoots de grootste partij, gevolgd door PvdA (24), PVV (21) en CDA (16). D66 haalt 16 virtuele zetels, de SP 15 en GroenLinks 14.

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart wordt duidelijk of de drie partijen samen een meerderheid in de Eerste Kamer zullen krijgen. TNS NIPO geeft aan dat de animo voor deze verkiezingen nog niet al te groot is.

De opkomst bij verkiezingen voor de Provinciale Staten lag de afgelopen paar keer tussen de 45 en 50 procent. Een kleine twee maanden voor de verkiezingen zegt 42 procent van de Nederlanders 'zeker wel' te gaan stemmen. Zo'n 55 procent van de stemgerechtigden geeft aan te weten dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart plaatsvinden.

Het lijkt er om te gaan spannen. Precies de helft van de Nederlanders die al een partijvoorkeur heeft, geeft aan VVD (22 procent), PVV (16 procent) of CDA (12 procent) te gaan stemmen. De PvdA krijgt van 16 procent de voorkeur en SP, D66 en GroenLinks van 8 procent. Ruim een op de zes kiezers weet nog niet welke partij zijn stem krijgt. 15 procent geeft nu al aan niet te gaan stemmen.

De achterban van de oppositie is vastbeslotener om naar de stembus te gaan dan die van de coalitiepartijen. Van de kiezers van GroenLinks zegt 69 procent 'zeker wel' te gaan stemmen, terwijl ook PvdA- en D66-kiezers met beide 62 procent relatief vastberaden zijn. De achterban van de VVD (53 procent), CDA (50 procent) en PVV (34 procent) blijft daar flink bij achter.


Coalitie verliest Kamermeerderheid in peiling (Foto: Novum)